21 aug

Vi får till oss många positiva kommentarer kring banans skick, vilket såklart är väldigt roligt. Jag har också fått en del frågor kring vad det är som vi gör och har gjort för att “få ordning” på greenerna.

Svaret på detta är att det är många bäckar små. En stor del av det är att det under hösten 2023 gjordes stora ingrepp på de värst drabbade greenerna som innebar att man tog bort och ersatte en del av såbädden som med åren blivit för thatchig och anaerobisk. Som ni säkert minns så valde vi att torva om dessa greener tidigt i våras med kvalitetsgräs från Spanien. Även om det aldrig är optimalt att rulla ut grästorv på greenytor så gjorde vi bedömningen att det var den bästa vägen för att få till en kvalitativ puttyta på dessa greener under denna säsong. Vi har fortfarande en del kvar att jobba på vad gäller dessa greener och de kräver en del specialskötsel anpassat för just dem, men i det stora hela så tror jag att när vi väl utvärderar säsongen 2024 så kommer vi vara glada över beslutet att torva om.

Som ny banchef så har mitt första fokus gällande banan varit att få ett bra grepp om de viktigaste parametrarna som påverkar gräsets hälsa - sol, vind, vatten och eld.

Vi har ett stort bevattningssystem som kräver mycket underhåll och finjustering på daglig basis för att optimera resultatet. Vi följer kontinuerligt fukthalten och anpassar bevattningsmängden.

Dränering, infiltration och perkolation är minst lika viktiga som bevattning. Eftersom det på de flesta håll på banan finns ett bra dräneringssystem i grunden så handlar det för oss om att jobba med jorden/såbädden och ytan så att den inte blir för kompakt och slutar släppa igenom vatten. När det uppstår så börjar oftast också problemen med gräset och så småningom spelytan. Det är en av anledningarna till att vi med jämna mellanrum luftar spelytorna mekaniskt.

Även om banan får bra kritik för tillfället så finns det fortfarande mycket utrymme för utveckling vad gäller de flesta parametrarna, men det är helt klart positivt att vi har kontroll på situationen och ligger steget före. Fortsätter vi att göra rätt saker så kommer vi över tid att bygga upp bra jordstruktur som gynnar gräsets hälsa och minskar även behovet för mekaniska åtgärder under högsäsong.

Tees och fairways är också ytor som vi har ett behov för att jobba med kontinuerligt. Framför allt på de tees som inte används riktigt lika mycket som de andra så har det byggts upp ett ordentligt lager med thatch (organiskt material) som gör att de upplevs väldigt mjuka och som också skapar agronomiska problem.

Ruffar, slitageområden, vägkanter osv har väldigt mycket utvecklingspotential. Det är väldigt vanligt att den här typen av ytor tar längst tid till att bli riktigt bra efter en nybyggnation så som Öster by Stenson. Vi har en del jobb framför oss med att dränera bort vatten som “låsts in” på vissa ställen och med att torva, så och dressa ytor där det idag saknas gräs. Vidare så behöver vi också tänka lite annorlunda när vi gödslar golfbanan, framför allt på våren.

För att få till fina ruffar med tätare gräs och mindre ogräs så är steg 1 att gödsla fairway och ruff mer som en enhet, åtminstone under våren. Genomför vi dessa åtgärder så kommer det att bli ett enormt lyft för finishen och helhetsupplevelsen av banan. Den blir också tåligare mot ogräs, slitage osv. Vi får dessutom den mer amerikanska homogent gröna looken som det från början var tänkt. Under torrare perioder kommer ruffen att torka upp på sina ställen, men när regnet väl kommer så kommer färgen tillbaka.

Det här är en kortfattad summering av statusen på banan just nu och lite hur jag ser på utvecklingen framöver. Givetvis finns det mer därtill, men detta är så kallade “låga äpplen” och enkla saker att åtgärda genom bra planering.

Banan stängd 12-13 september

Som en del av greenskötseln så kommer vi göra ett arbete med våra greener den 12-13 september vilket betyder att vi då kommer att stänga banan dessa dagar.

Ott Avango/ Banchef